Lek-Tech
Lek-Tech Vochtwering. Vochtvrij: duurzaam en gezond.

Natuurlijke ventilatie

Vroeger ging ventileren in huis eigenlijk vanzelf. Enkel glas, tochtige kozijnen en een gebrek aan isolatie zorgden voor voldoende luchtverversing. Tegenwoordig geldt dat echter niet meer. Toch is het nog steeds mogelijk om goed te ventileren door natuurlijke ventilatie. Hierbij is het van belang dat ventileren 24 uur per dag moet gebeuren. Even de ramen een uurtje open zetten is dus beslist niet voldoende: zorg voor ventilatieroosters (dauerluft) in de ramen en muren en laat 24 uur per dag roosters en ramen open, aan zoveel mogelijk zijden van het huis. Kan dat niet, bijvoorbeeld omdat u geen dauerluft kunt of wilt aanbrengen in uw ramen, en u geen ramen wilt laten openstaan? Dan is mechanische ventilatie een goed alternatief.

Ventilatie in de kelder is nog een geval apart, omdat daar condensatie een grote rol speelt. Veel oudere (gemetselde) kelders zijn voorzien van een koekoek voor daglichttoetreding en ventilatie. Vaak wordt gedacht dat het slim is om in de zomer deze ramen voortdurend open te laten staan, zodat de kelder kan opdrogen door de warme buitenlucht. In werkelijkheid koelt deze warme buitenlucht, eenmaal binnen in de kelder, snel af, waardoor de relatieve luchtvochtigheid toeneemt. Op koude oppervlakken gaat dit vocht dan condenseren: er vormen zich druppels op vloer en wanden. Is de muur poreus, dan neemt de muur het vocht op, met uiteindelijk schade aan de constructie en schimmels als gevolg. Is het oppervlak waterdicht, dan slaat het vocht neer en vormen zich plasjes (bijvoorbeeld op tegels). Soms is er zoveel vocht dat het zelfs lijkt alsof er van een flinke lekkage sprake is. Uiteraard hebben ook alle goederen, opgeslagen in de kelder, last van de hoge luchtvochtigheid die er dan heerst. Wilt u dat voorkomen? Dan is een goede stelregel: ventileer in de kelder als het buiten koeler is dan binnen. Juist in de nacht en in de winter kunt u de ramen van uw koekoek gerust openen: de koele buitenlucht warmt binnen op, en verlaagt daarmee de relatieve luchtvochtigheid. 
 

Wie komt er over de vloer?

Bij iedere opdracht houdt Frank contact met u, ondersteund door onze eigen vakmensen. Wel zo prettig dat u weet op wie u kunt bouwen. Lees meer over ons ›

Contact opnemen?

Schimmel in huis? Water in de kelder? Laat uw gevel vocht door?
Bel ons direct 0485-213077 of stuur ons een bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Afspraak maken ›