Lek-Tech
Lek-Tech Vochtwering. Vochtvrij: duurzaam en gezond.

Schimmel door leefvocht

In de meeste huizen is de luchtkwaliteit binnen slechter dan buiten (bron: Milieu Centraal). Die slechte luchtkwaliteit wordt simpelweg veroorzaakt door het leven in de woning. Het koken, douchen, het drogen van wasgoed of open vuur in de vorm van een haard of kaarsen; dit alles heeft invloed op de luchtkwaliteit. Überhaupt door de aanwezigheid van mensen en dieren raakt de lucht in huis vervuild. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan, bijvoorbeeld luchtwegproblemen, geïrriteerde ogen of hoofdpijn. Ook voor het behoud van de woning zelf is een goede luchtkwaliteit van belang.
Jaarlijks vragen vele mensen zich af hoe ze de vochtproblemen en schimmelplekken in hun huis kunnen voorkomen of verhelpen (bron: GGD). 

​Wij zijn gespecialiseerd in het oplossen van constructieve vochtproblemen. Regelmatig komen we echter situaties tegen waarin er geen constructieve vochtproblemen zijn, maar tóch sprake is van een hoge luchtvochtigheid, condens of zelfs schimmel. Uiteraard met alle negatieve gevolgen voor de gezondheid en de woning van dien! 
Zeker sinds de gasprijzen gestegen zijn en mensen hun thermostaat daarom naar beneden hebben gedraaid, merken we dat dit soort problemen vaker voorkomen. Overal waar mensen leven, wordt namelijk behoorlijk wat leefvocht geproduceerd. Wanneer er niet voldoende wordt verwarmd en geventileerd, kan dit leefvocht gaan condenseren en voor schimmel zorgen. Deze vochtproblemen hebben geen constructieve oorzaak, en zijn dus niet door onze behandelmethodes op te lossen. Het goede nieuws is echter dat goede leefgewoonten deze problemen grotendeels kunnen voorkomen. Hierbij gelden een aantal algemene adviezen:

-Zorg dat alle ruimtes in huis (ook die, die niet gebruikt worden) regelmatig en voldoende verwarmd worden.
-Zorg dat er 24 uur per dag geventileerd wordt om de luchtkwaliteit te verbeteren en vochtproblemen te voorkomen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Denk aan mogelijkheden voor natuurlijke ventilatie, met dauerlufts of ventilatieroosters en ramen met een ventilatiestand. Een uurtje luchten is niet voldoende; deze luchtverversing moet volcontinu plaatsvinden. Ook als er gekozen wordt voor mechanische ventilatie, moet deze ventilatie-unit altijd aan blijven staan.
-Maak tijdens het koken altijd gebruik van een afzuiginstallatie. Is die niet aanwezig, laat die dan installeren.
-Maak tijdens het douchen gebruik van badkamerafzuiging (op de hoogste stand) en houd de badkamerdeur dicht.
-Droog geen was op een wasrek in de woning, maar buiten of maak gebruik van een wasdroger.
-Tenslotte kunt u met behulp van een ontvochtiger of aircosysteem ook snel de luchtvochtigheid omlaag brengen.

Met behulp van een hygrometer kunt u zelf de relatieve luchtvochtigheid in huis in de gaten houden; deze dient niet hoger dan 60% te zijn. Door voldoende te verwarmen, te ventileren, en uw leefgewoonten aan te passen kunt u de luchtvochtigheid laag houden en vochtproblemen voorkomen!
Heeft u hier vragen over? U kunt uw vragen hierover altijd per mail aan ons stellen, indien mogelijk vergezeld van foto's van de situatie. We kunnen dan met u meekijken of het inderdaad om leefvocht lijkt te gaan en denken graag met u mee. Neem contact op voor meer informatie!
 

Wie komt er over de vloer?

Bij iedere opdracht houdt Frank contact met u, ondersteund door onze eigen vakmensen. Wel zo prettig dat u weet op wie u kunt bouwen. Lees meer over ons ›

Contact opnemen?

Schimmel in huis? Water in de kelder? Laat uw gevel vocht door?
Bel ons direct 0485-213077 of stuur ons een bericht en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!
Afspraak maken ›